3.3 C
İstanbul
Pazar, Eylül 25, 2022
Ukrayna Savaşı

Son Yazılar

WiFi Sinyalinizi Güçlendirmenin ve Wi-Fi Menzili Genişletmenin 8 Yolu

İnternete bağlanmak için WiFi sinyali önemlidir, peki nasıl güçlendirilir, sinyal menzili nasıl arttırılır, işte aradığınız cevaplar yazıda.

Wi-Fi sinyali değerlidir. Modemden uzaklaşmak her zaman Wi-Fi sinyalinizin azalmaya başlayacağı anlamına gelir. Çalışma alanınızın konumu ya da duvarların kalınlığı sinyal düşmesine sebep olabilir. Bu durumda, Wi-Fi sinyalinizi nasıl artırabileceğinizi merak edebilirsiniz. Evin her yerinde güçlendirebilir misin? Bahçeye mi? Komşularına mı? İşte bu yazımızda WiFi sinyali nasıl güçlendirilir, menzili nasıl arttırılır? gibi sorularınıza kapsamlı cevaplar vereceğiz.

Wi-Fi sinyali arttırılabilir mi? Cevap “Evet”, yapabilirsiniz. Wi-Fi sinyalinizi nasıl artıracağınız ve Wi-Fi menzilinizi nasıl genişleteceğiniz aşağıda açıklanmıştır, böylece bir daha asla sinyal azalması yaşamayacaksınız.

WiFi Sinyali Nasıl Güçlendirilir?

wifi sinyali nasıl arttırılır

Wi-Fi sinyalinizi güçlendirmek çok yönlü bir yaklaşımdır. Daha iyi Wi-Fi hızları elde etmek için Wi-Fi sinyalinizi güçlendirmenin sekiz yolu var:

  1. Yönlendiricinizi 802.11ac veya 802.11ax’a yükseltin
  2. Wi-Fi sinyalini artırmak için modeminizin yerini değiştirin
  3. Daha fazla Wi-Fi sinyal kapsamı için kablosuz ağa geçiş yapın
  4. Wi-Fi alıcılarınızı ve antenlerinizi değiştirin
  5. Bir Wi-Fi genişletici kullanın
  6. Wi-Fi anten güçlendiricini kendin yap
  7. Modemizin donanım yazılımını güncelleyin
  8. Wi-Fi kanalınızı değiştirin

WiFi sinyali güçlendirme ve menzili arttırma konularında her seçeneğe ayrıntılı olarak bakalım.

1. Modeminizi 802.11ac veya 802.11ax’a Yükseltin

En kolay Wi-Fi sinyal güçlendirmelerinden biri, bir modem yükseltmesidir. Hala daha eski bir 802.11g veya 802.11n modem kullanıyorsanız, Wi-Fi performansınız yetersiz kalacaktır. Eski modemlerde çalışan eski Wi-Fi standartları, en son 802.11ac Wi-Fi standardını kullanan modern bir modemle aynı güce veya sinyal çıkışına sahip değildir.

Eski standartlar ile daha yeni 802.11ac standardı arasındaki belki de en önemli fark, benzer iletim mesafelerindeki veri çıkışıdır. Örneğin:

  • 2009’da piyasaya sürülen 802.11n, dış mekanlarda maksimum 90 metre ve iç mekanlarda yaklaşık 45 metrelik’lik bir aralıkta yaklaşık 600 Mbps (yaklaşık 75 MB/sn) yayın yapabilir. Halbuki,
  • 2014 yılında piyasaya sürülen 802.11ac, benzer bir mesafede yaklaşık 1,13 Gbps (yaklaşık 166,25 MB/sn) hızında yayın yapabilir.

802.11ax nedir?

IEEE, 802.11 kablosuz standartlarını birkaç yılda bir yükseltir. 802.11ac standardı 2014 yılında diğer eski modemleri tarihe gömdü ve hala dünyanın en yaygın kullanılan Wi-Fi standardı.

2019’da IEEE, en yeni 802.11ax Wi-Fi standardını entegre etmek için modem üreticileri ve diğer donanım geliştiricilerle birlikte çalışıyordu. Tüm Wi-Fi standart yükseltmeleri gibi, 802.11ax de tek bir modemin aynı anda iletişim kurabileceği aygıtların yanı sıra verimi ve menzili artırır. Bir diğer önemli 802.11ax yükseltmesi, ağınızın kullanabileceği Wi-Fi kanallarının sayısıdır ve ağ tıkanıklığını hafifletmek için 256 alt kanal sunar. Bununla birlikte, ac Wi-Fi’den ax Wi-Fi’ye yükseltme önemli avantajlar getirse de, bir Wi-Fi modemi yükseltmek çoğu kullanıcı için genellikle listenin başında değildir.

Çözüm: Masrafı karşılayabiliyorsanız, 802.11ax’i destekleyen bir modem alın. Ufukta ax’in halefi 802.11be olsa bile, evinize kaçınılmaz olarak girecek yeni nesil kablosuz cihazlar için ev ağınızı geleceğe hazırlıyorsunuz.

Ancak bir 802.11ac modem, ev ağınızı en az on yıl daha idare edecektir, bu yüzden çok fazla masrafa girmeyin.

Peki WiFi sinyali nasıl güçlendirilir, menzili nasıl arttırılır? Hadi diğer yollara da bakalım.

2. WiFi Sinyalinizi Güçlendirmek için Modeminizin Yerini Değiştirin

Kapalı bir alana koyduğunuzda Wi-Fi sinyaliniz bozuluyor. Veya bir dolapta veya alüminyum folyoya sarılmış bir çelik yığınının arkasında. Cidden, Wi-Fi menzilinizi nasıl genişleteceğinizi düşünürken modem yerleşimi önemlidir. Modeminizi büyük bir katı nesnenin arkasına yerleştirmek, Wi-Fi menzilinizi azaltmanın kesin bir yoludur. Bunu yapmayın.

En iyi yer, Wi-Fi sinyalinin eşit şekilde yayınlanması için evinizin merkezindeki bir koridor olma eğilimindedir. Tabii ki, bu her zaman mümkün değildir.

Çözüm: Modeminizi dağınıklığın, büyük nesnelerin ve Wi-Fi sinyalinizi engelleyebilecek diğer öğelerin olmadığı bir yere taşıyın. Mümkünse modeminizi mevcut konumundan taşımak için daha uzun kablolar kullanmayı düşünün.

3. Daha Fazla Wi-Fi Kapsamı için Kablosuz Mesh Ağına Geçin

Kablosuz ağ, evinizin her yerinde tutarlı Wi-Fi sinyali sağlamanın mükemmel bir yoludur. Mesh WiFi, tutarlı Wi-Fi sinyali ile tüm evinizi (veya ofisinizi vb.) kapsamak için tipik olarak birden fazla ağ cihazı kullanır. Bu, alt kattaki koridorunuzda üst kattaki banyonuzla aynı sinyalle sonuçlanır, vb.

Başka bir genişletilmiş ağ oluşturan bir Wi-Fi sinyal menzil genişleticisinin aksine, MESH ağ tek bir birleşik kablosuz ağ kullanır. Mesh ağları alışveriş merkezlerinde, spor etkinliklerinde, festivallerde vb. uzun süredir kullanılmaktadır. Ancak son birkaç yılda mesh Wi-Fi teknolojisi eve de girdi.

Kablosuz MESH ağları da genişlemeyi kolaylaştırır. Bir Wi-Fi genişletici veya güçlendiriciyi yapılandırmak için zaman harcamak yerine, çoğu kablosuz Mesh ağ cihazı mevcut ağa neredeyse anında bağlanır. Bu bağlamda, kablosuz Mesh ağları, çeşitli Wi-Fi menzil genişletme durumları için mükemmel bir seçimdir.

Mesh WiFi kitleri, tipik olarak kapsama alanına, verime ve evinizi Wi-Fi sinyali ile doldurmak için gereken baz sayısına bağlı olarak değişen çeşitli fiyatlara sahiptir.

Çözüm: Ev ağınızın tutarlılığını büyük ölçüde artırmak için kablosuz bir Mesh ağına yükseltmeyi düşünün.

4. Wi-Fi Antenlerinizi ve Alıcılarınızı Yükseltin

Modeminizin, evinizde Wi-Fi yayını yapmak için bir anteni vardır. Daha iyi antenler kurmanın birkaç açık olumlu yanı vardır:

  • Artan yayın aralığı: Wi-Fi yayın aralığınızın artması, modemin en çekici avantajlarından biridir. Wi-Fi ile evinizdeki her odaya tek bir yönlendiriciden ulaşmak harika bir fikir değil mi?
  • Yayın kontrolü: Çok yönlü bir anten, Wi-Fi yayın yönünüz üzerinde hassas kontrol sağlar.
  • Daha hızlı Wi-Fi sinyali: Yayın aralığı artışına ek olarak, daha iyi verimlilik için genel verimde potansiyel bir artış elde edersiniz.

Modeminizdeki anteni daha iyisi ile değiştirmek, Wi-Fi sinyalinizi artırmak için kolay ve hızlı bir yöntemdir.

Çözüm: Modeminizin uyumluluğunu kontrol edin ve ağ cihazınız için hangi antenlerin uygun olduğunu belirleyin.

Wi-Fi Alıcılarınızı Yükseltin

İnternete bağlanmak için Wi-Fi dongle kullanan bir masaüstünüz varsa, en az 802.11ac desteklediğinden emin olun. Cihazınızdaki alıcı eskiyse, Wi-Fi hızının düştüğünü fark edeceksiniz.

Çözüm: Kablosuz standardı için herhangi bir Wi-Fi alıcısını iki kez kontrol edin. Standarda uygun değilse (en azından 802.11ac), yükseltme zamanı gelmiştir. Az maliyetli iyi bir adaptör arıyorsanız, buna bakabilirsiniz.

5. Bir Wi-Fi Genişletici kullanın

Modern bir 802.11ac modeminiz varsa ancak Wi-Fi sinyali hala sorunsa, kablosuz sinyal güçlendirici kullanabilirsiniz. Extender olarak da bilinen cihazlar, ek kablolar veya karmaşık ağlar hakkında endişelenmeden Wi-Fi aralığınızı evinizde genişletmenize olanak tanır. Çoğunlukla, Wi-Fi genişleticiler tak ve çalıştır özelliğine sahiptir, ancak bu modele göre değişiklik gösterir.

Belki de en basit seçenek bir powerline Wi-Fi genişleticidir. Elektrik hattı adaptörleri doğrudan mevcut elektrik prizinize takılır. Yönlendiricinizin yanına ayrı bir fiş bağlarsınız ve ikisini bir Ethernet kablosu kullanarak bağlarsınız. Ardından, Wi-Fi sinyalinizi artırmanız gereken başka bir adaptör yerleştiriyorsunuz ve işte, her odada, her katta Wi-Fi var.

Bununla birlikte, elektrik hattı adaptörleri yalnızca evinizdeki elektrik kabloları kadar iyidir. Özellikle eski bir eviniz varsa, bir elektrik hattı Wi-Fi genişletici istediğiniz sinyal artışını sağlamayabilir. Wi-Fi genişletici ile elektrik hattı adaptörü arasındaki bazı farklar aşağıda verilmiştir.

Çözüm: Evinizdeki kablo tesisatının kaç yaşında olduğunu düşünün. Çok eskiyse, çift bantlı bir Wi-Fi genişletici, harika bir Wi-Fi sinyal güçlendirme seçeneğidir. Aksi takdirde, çift bantlı Wi-Fi özelliğine sahip elektrik hattı adaptörlerine bakın. (Bir bonus olarak, elektrik hattı adaptörlerinde de Gigabit Ethernet bağlantı noktaları bulunur!)

BENZER YAZI: Wİ-Fİ SİNYAL GÜÇLENDİRİCİ (EXTENDER) MI YOKSA POWERLİNE ADAPTÖR ÜRÜNLERİ Mİ MENZİLİ DAHA İYİ ARTIRIR?

6. Wi-Fi Anten Güçlendiricini Kendin Yap

Başka bir basit ama etkili çözüm, kendinizin yapabileceği Wi-Fi anten güçlendiricidir. Evinizde bulunan işlevsel nesneleri kullanarak bir Wi-Fi sinyal güçlendiriciyi hızlı ve kolay bir şekilde kendiniz yapabilirsiniz. Bana inanmıyor musun?

Ian Buckley’nin yaptıklarına bir göz atın.

Kendi Wi-Fi sinyal güçlendirici anteninizi nasıl yapacağınızı öğrenin!

İhtiyacınız olan kendi yapacağınız antenin türü, seyahat etmek için sinyalinizin ihtiyaç duyduğunuz mesafeye bağlıdır. Çok sayıda çevrimiçi eğitim, belirli türdeki kendi yapacağınız Wi-Fi sinyal güçlendiricilerin nasıl çalıştığını, nasıl oluşturacağınızı ve performans için nasıl ince ayar yapacağınızı açıklar.

Çözüm: Ian’ın eğitimini takip edin ve Wi-Fi sinyalinizi iyileştirin.

7. Modem Yazılımınızı Yükseltin

Wi-Fi sinyalinize zarar verebilecek bir şey, eski ya da yanlış modem yazılımıdır. Bu pek olası olmasa da, modem yazılımı yükseltmeleri nadiren yapıldığından, mümkün olduğunda modem donanım yazılımınızı en son sürüme güncellemek her zaman en iyisidir.

Modeminizin donanım yazılımını yükseltmek nispeten basit bir işlemdir ve ayrıca aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda özel modem donanım yazılımı seçeneği vardır.

Çözüm: Modeminizin modelini arayın ve bir aygıt yazılımı yükseltmesi olup olmadığını öğrenin. Varsa, yükleyin.

8. Wi-Fi Kanalınızı Değiştirin

Wi-Fi sinyaliniz, yönlendiricinizin kullandığı Wi-Fi kanalından da etkilenir. Görüyorsunuz, modeminiz muhtemelen iki bantta yayın yapıyor: 2.4GHz ve 5GHz. Bu iki bant içinde, bazıları çakışan ve parazite neden olan birden çok kanal bulunur. Modeminizin Wi-Fi kanalını değiştirmek, paraziti azaltarak Wi-Fi sinyalinizi potansiyel olarak artırabilir.

Ayrıca, daha yaygın olarak Wi-Fi 6 ve Wi-Fi 6E olarak bilinen en yeni nesil Wi-Fi 802.11ax, artık ek bir 6GHz Wi-Fi bandıyla birlikte geliyor. 6GHz Wi-Fi ile bir modem alabilirseniz, bu yeni teknolojiyi kullanan tek kişi olma ihtimaliniz yüksek, bu da her zamankinden daha iyi Wi-Fi sinyali anlamına gelecektir.

Çözüm: Modem ayarlarınızda yönlendiricinizin Wi-Fi kanalını değiştirin, daha az parazitli bir kanala ayarlayın.

Wi-Fi Sinyalini Güçlendirme

Yukarıdaki çözümlerden biri, evinizdeki Wi-Fi sinyalinizi artırmalıdır. Bazıları Wi-Fi sinyalinizi garajınıza, bahçenize vb. kadar uzatmanıza bile izin verir. Wi-Fi sinyali sorunları modern yaşamın bir baş belasıdır, bu yüzden oturup acı çekmeyin.


Takiye.com’u twitter ve google haberler üzerinden abone olarak takip edebilirsiniz.

Teknoloji ile ilgili en çok okunan haberler için buraya tıklayınız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Latest Posts

Bunları Kaçırmayın!

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.